Bizden Haberler

Gost Ve Eac Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

Türkiye’ de üretim yaparak Rusya ve BDT ülkelerine ihracat yapmak isteyen firmalar için gerekli (ZORUNLU) olan kalite sertifikasıdır. Gost R Belgesi ve EAC Belgesi.

Bunlardan özellikle Rusya ya ihracat yapacak firmaların alması şart olan Gost R Belgesi. 1993 yılında Rusya’nın ithal ettiği ürünler için istediği standartlara uygunluğunu gösteren Gost R Belgesi bulunuyor.

Gost R Belgesinin zorunlu olması tamamen Rus vatandaşlarını korumak isteyen Rusya’nın halkının güvenliğini sağlamak üzere geliştirdiği bir standart.

Gost R Rusya Belgesi EAC Nedir; Rusça da Norm anlamına gelmekte olan “Gost” kelimesi, sonunda bulunan “R” harfi ile de Rusya’yı temsil ediyor. Böylece Rusça da Gost-R “Rusya Normları(standartları)” anlamına gelmiş oluyor.

Rusya ya ihracatını yapmak istediğiniz ürünleriniz için bu belge gerekiyor. Gost-R Belgesi; Gıda, petrol ve türevleri, gaz, inşaat malzemeleri, elektrikli ve elektronik ürünler, tekstil, kozmetik ve oyuncaklar gibi neredeyse hemen her ürün grubunu kapsıyor.

Bununla birlikte Rusya’ya ihracat yapmak istediğiniz halde Gost Belgesi istenmeyen ürünler de mevcut. Fakat eğer ürünleriniz Gost kapsamında değilse bunu belirten bir muafiyet yazısını hazırlamanız gerekli.