Bizden Haberler

EAC Gümrük Birliği Sertifikası, GOST-R Farkı?

EAC Gümrük Birliği Sertifikası,GOST-R Sertifikası ve Rusya Deklarasyonu’nun Farkı Nedir.?

sadece Rusya’da geçerli olurken, EAC Gümrük Birliği Sertifikası ve Rusya Deklarasyonu Rusya, Beyaz Rusya, Kazakistan ve Türk Cumhuriyetlerinde geçerlidir.

Ürün bilgilerinizi Rusya Devlet Kurumuna bildirdiğimizde, kurum sorgulatma yapar. “Bu gümrük kodundaki bu ürün EAC Gümrük Birliği – GOST-R Sertifikası – Rusya Deklarasyonu tabidir” bilgisini verir. Dolayısıyla, firmanın, bu 3 sertifikadan hangi belgeyi almasını gerektiğini Rusya Devlet Kurumu karar verir.

EAC Gümrük Birliği Sertifikası ve Rusya Deklarasyonu aynı ülkelere hizmet ederken, neden iki farklı belge olduğunun cevabı, EAC Gümrük Birliği sertifikası makine, iç giyim, çocuk ürünleri için alınır. Rusya Deklarasyonu yetişkin dış giyim, etek, pantolon vb. ürünler için alınır.

GOST-R Belgesi 1 ve 3 yıllık alınabilirken, EAC Gümrük Birliği Sertifikası ve Rusya Deklarasyonu 1,3 ve 5 yıllık alınır.

EAC Gümrük Birliği ve EAC Deklarasyon Kalite Sertifikası, EAC Belgesi Avrasya Ekonomik Topluluğu Komisyonunun 293 Sayı ve 25 Aralık 2012 tarihli kararı uyarınca; Gümrük Birliğinde uygulanacak olan sertifika biçimleri teknik regülasyonlar çerçevesinde yasallaştı ve 15 Şubat 2013’ten itibaren uygulanmaya başlandı.

GOST-R Belgesi 1 Ekim 2000 yılı itibariyle zorunlu kılınan bu belge 2004 yılı Kasım ayında Gümrüklerin Bavul ticareti ve kargo ticaretine kapanması sebebiyle firmalara hatırlatılmaktadır.

EAC ve GOST-R Kalite Sertifikalarının Çeşitleri Nelerdir?

– Tek Seferlik ( parti bazında ) Sertifika: Burada; sizden alacağı ürünleri Rusya`ya satın alan ithalatçı bir Rus Şirketi gerekiyor. İthalatçı olan bu firma sizden sözleşme ile mal alıyor, belli sayıda olan bu mallar bu sertifika ile satılabiliyor.

Sertifika üzerinde Üretim yeri, ithalatçı firma, malın sınıflandırma gtip numaraları, ana sözleşme tarih ve numarası bilgileri yer alıyor. Bu tür sertifikalar; belli bir Rus firması adına, yalnız 1 sefer, miktarı ve cinsi sertifika üzerinde belirlenmiş ürünler için geçerlidir.

– 1 Yıllık Seri Üretim Sertifikası : Uzman ziyareti yapılmadan sadece numune ve dokümanlarla 1 yıl süre için verilen sertifikalardır. Bu sertifikalar seri üretim için verilir ve 3 yıllık sertifikalarla aynı işlevi görürler.

– 3 Yıllık Seri Üretim Sertifikası : Uzman ziyareti yapılarak 3 senelik bir süreyi kapsayan ve seri üretim için alınan belgelerdir. Bu şekilde alınan belgeler 3 yıl için yapılacak tüm sevkiyatların gümrük işlemlerinde ve aynı zamanda Rusya iç piyasasında beyan zorunluluğu olan yerlerde geçerlidir.