Bizden Haberler

EAC Deklarasyonu

EAC Deklarasyonu Avrasya Gümrük Birliği’nde uygulanacak olan Sertifika biçimleri Teknik Regülâsyonlar çerçevesinde yasallaştı ve 15 Şubat 2015 yılından itibaren uygulanmaya başlandı. Bu uygulama halen Rusya Federasyonu, Kazakistan, Belarus, Kırgızistan ve Ermenistan  için geçerlidir.

TR CU (EAC) Gümrük Birliği Deklarasyonu eski bilinen resmi sertifika olan GOST Sisteminin yerine geçmektedir.

Kanunlar ve kurallara göre uzmanlarımız ürünün EAC Sertifikası yada EAC Deklarasyonunda  geçeceğine ürünlerin  özelliğine, kullanım alanına vb kriterlere bakarak karar  vermektedirler.

Bu belge; Gümrük Birliği ülkelerince ithal edilen ürünlerin mevcut yasa ve Teknik Regülâsyonlara uygun olduğunun belgelendirilmesi anlamını taşımaktadır.

EAC Deklarasyonu belli sayıda bir ürün için, parti bazında ya da 1, 3, ve maksimum 5 yıllık seri üretim şeklinde düzenlenebilmektedir.

EAC Deklarasyonu Gümrük Birliği Deklarasyonunun bir kuruma verilebilmesi için numune testi bazı ürünlerde zorunlu olup  ve üretim yapılan fabrikaya ürüne  göre  değişmekle beraber çoğu  ürüne ziyaret yapılmadan  verilmektedir.

Test sonuçları sertifika yanında teslim edilir. Ayrıca, belgelendirme sürecinde verilen tüm evraklar, Gümrük Birliği veri tabanına kayıt edilmekte ve tüm gümrüklerde sertifikanın varlığı ve içeriği herkes tarafından incelenebilmektedir.

EAC  Deklarasyonu Gümrük Birliği EAC Deklarasyonu için üye ülkelerin herhangi birinde resmi olarak kayıtlı bir Temsilci Firma, Müşteri, Aracı veya yerel şahıslar gerekmektedir.

Gümrük Birliği Teknik Düzenlemelerine göre uygunluk kriterlerini karşılayan ürün üzerine Gümrük Birliği piyasası tedavül/satış onayını doğrulayan işaret koyulur. Gümrük Birliği Komisyon kararına göre Sertifikalandırılan ürünlerin etiketlerinde EAC logosu kullanılmaktadır.

EAC Deklarasyonu Çeşitleri :

1 yıllık seri üretim EAC Deklarasyonu: Uzman ziyareti yapılmadan sadece numune ve dokümanlarla 1 yıl süre için verilen sertifikalardır. Bu sertifikalar seri üretim için verilir ve 3 yıllık sertifikalarla aynı işlevi görürler.

3-5  yıllık EAC seri üretim Deklarasyonu: Uzman ziyareti yapılarak 3 veya 5 senelik bir süreyi kapsayan ve seri üretim için alınan belgelerdir. Bu şekilde alınan belgeler 3 veya 5  yıl için yapılacak tüm sevkiyatların gümrük işlemlerinde ve aynı zamanda Avrasya ülkelerinin iç piyasasında beyan zorunluluğu olan yerlerde geçerlidir.